Дипломат: ПП дава опасни сигнали за Северна Македония

Опасно е Скопие да си посочва предпочитания наш външен министър
17 ное 2021 10:18, Красимир Ангелов
122
Дипломат: ПП дава опасни сигнали за Северна Македония
Снимка: БГНЕС

В частта си за външна политика, програмата на „Продължаваме промяната“ е интересна, но има някои леко тревожни елементи, тъй като остава впечатление, че е писана на бързо и „на крак“. В някои свои части тя сякаш няма отношение към действителността, в която реално се намира България, заяви в анализ за БГНЕС дългогодишният дипломат и експерт по Близък изток и Израел Мирослав Зафиров.

"Както в регионален аспект, така и по отношение на нейните съседи, в частност на РС Македония, така и по отношение на политиката, която България има, като държава-членка на Европейския съюз и очакванията, които има към своя стратегически партньор САЩ", уточни той.

Още по темата
По думите му в частта за външна политика се говори доста амбициозно за неща, които за голяма част от професионално занимаващите се с политика хора отдавна са познати като "икономизация на външната политика".

"В този смисъл намерението на авторите й да поставят МВнР, заедно с търговските аташета, които в крайна сметка по презумпция са служители на министерството на икономиката в услуга на икономическите интереси на българския бизнес, демонстрира едно относително слабо познаване на същината на външнополитическото ведомство. МВнР е онази институция, която по закон изпълнява и защитава интересите на държавата във външнополитически аспект. Не може да бъде ползвано, като гише за търговски услуги", посочи Зафиров.

"Програмата предполага управление на стопанско дружество, а не на държава. Държавата не е фирма. В нея не се говори нищо за административното и институционално укрепване на министерството, призвано по закон да се занимава професионално с външната политика. Министър, който и да е той, дори и осветеният от Владо Бучковски, няма да се справи без да има подкрепата на хората зад себе си, а това е професионалната дипломатическа гилдия. Външна политика се прави с пари, МВнР е в трагично състояние в този аспект", продължи още дипломатът.

Според него за изпълнението на външната политика преди всичко трябва да се извърши една адекватна реформа в подкрепа на МВнР, за да се спре изтичането на кадри и да се привличат адекватни нови такива.

"Това, което виждаме да се случва в Босна и Херцеговина в момента и тлеещата криза между Белград и Прищина, е ясен знак колко нестабилни са Западните Балкани. Ако някой смята, че би могъл да прояви себе си или както програмата на „Продължаваме промяната“ твърди, че ние ще сме обединяващ фактор на Балканите, бих искал да напомня, че през последните няколко години видяхме опитите на българската държава да играя тази роля, които не завършиха особено положително за нас. И не защото евентуално не можем, а защото не сме приети. Ние в момента се намираме в една патова ситуация по отношение на РСМ", отбеляза Зафиров и продължи:

"По отношение на РСМ, както и по отношение на някои други балкански държави, например Сърбия, ние преговаряме с изключително сложни партньори, които в същото време не са готови да ни дадат каквито и да било гаранции за каквото и да било и са водени от лични интереси и външнополитически идеологеми, които са трудни за преглъщане.

Фактът, че представителят на РСМ си позволи буквално да освети името на предпочитания от тях кандидат, е проблем и трябва да бъде един червен сигнал как Скопие гледа на случващото се в София. Това не само издава отношението на Скопие към случващото се в България, но и директно прави заявка какво очаква Скопие и хората, които стоят зад Скопие от бъдещото българско правителство. Това от гледна точка на защитата на националния интерес е абсолютно недопустимо".

Според Зафиров проблемът с РСМ, както и проблемът със Сърбия, няма да бъдат решени чрез създаването на комисиите, за които Кирил Петков говори.

"Те може би не звучат лошо, но не са адекватни към случващото се с днешна дата. Резките завои във външната политика, особено по въпроси, по които е имало парламентарно единство едва ли ще са от полза за защитата на интересите на държавата, както и за убедителното им отстояване пред партньорите ни", отчете експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
0
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Точно така *** макета тряа да разберете че сега ще ви се стъжни измисления живот.
94
2
 
6
 
! Отговори
Анелия преди 2 години
Тук макето се опитва елегантно да лъже. Самите вие казвате, че не сме близки, обаче като кажем и ние, че не сме близки ви става криво. Маке счупихте стомната за вода.
93
18
 
5
 
! Отговори
Маке преди 2 години
Ви ги читам глупостите и ви се чудам на умот. Сме ви украле ова, сме ви украле она. Со мислите сте во 19 век. Сите во Европа се обединуваат и соработуваат, а вие сте полни со омраза и тоа кон наблискиот ви народ.
92
6
 
14
 
! Отговори
Анелия преди 2 години
Кирил просто няма да е премиер. За да станеш премиер не е достатъчно само да се хилиш и говориш несвързано.
91
1
 
15
 
! Отговори
ПО ДЕЛАТА ИМ... преди 2 години
Нека да видим какво ще направят. Ако дадат зелена светлина на Македония за ЕС е ТРЯБВА да има масови протести. Както се казва "ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ". Засега не може да се каже, ще видим (само обаче ми се тсрува, че нещата вървят отово на "продажба" на националните ни интереси).
90
0
 
6
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Който е ходил в Скопие преди и отиде сега, остава изненадан от бутафорно то строителство! Може да живеят в област Македония,но не са гърци, наследници на Филип и Александър Македонски!
89
2
 
3
 
! Отговори
paul61 преди 2 години
Македония ще си седне на *** или няма да е в Европейския съюз , а тук прочетох че и аз съм за да се продадат българските интереси . Четете по добре , явно сте лековерни и приемате глупавите изцеоки на Бойко за истина . И още нещо македонците показват че са българи точно с глупостите които правят като всички истински бълдари , а за съжаление и ние не поумняваме - ето това е един народ колкото те да не искат да си го признаят , а ние да си мислим че сме повече от тях .
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много странна статия -- българската дипломация била отделно от българската икономика.Освен това нямали пари и чакали да дойдат, но явно дипломатът не знае, че парите ще дойдат от българската икономика. Отдругаде няма как да дойдат. Новото правителствотрябва да направи чистка в българската дипломация и да им бъдат обяснени тези азбучни истини.
87
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 71 "Смятате ли че някога Албания ще блокира влизането на Косово в ЕС.И ако го направи,дали Косоварите ще продължават да харесват Албания?" - Да, ама косоварите казват, че са албанци, а македонците не искат дори да признаят, че някога предците им са били българи. Къде си тръгнал да сравняваш ябълки с портокали?
86
0
 
9
 
! Отговори
Тото преди 2 години
Интересно време. Макетата мечтаят, османлиите и те. Киро ментата иска да става премиер.
85
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както се разбира от "Дипломат" работата на дипломатите е да забатачат повече отношенията между балканските страни, а не да посочат изход за подобряване на микроклимата между тях. Затова Европа гледа на нас като на изкопаемо от съветско време.
84
9
 
3
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
,,...бг-независима и ключова држва,а не периферна..." Малеее,какво квичене откьм ***!Ще разсмеят и най намусения човек! А бе,вие тайно да не сте се слели в една дьржава сьсСАЩ,ЕС,Канада,Австралия и т.н.,а ние да не знаем,че рьсите такива бисери?! Светьт ги очаква с нетьрпение кога най сетне ще изчезнат от картата на Балканите и даже почнаха опити лека полека да свикват с бьдещия президент от малцинствата а те ще спасяват света и ще решат кой какво,кьде,кога...Питахте ли Турция за това?!
83
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 93 Заради злото което ни причиниха Сърбия...\\Явно си зле по знанията си по история!Единствената вина на сърбежите е политикът -учен Стефан Новакович ,който измисля македонизма в средата на 19векТази идея никога не е била на почит в Сърбия ,даже след ПСВ когато комунистите я лансират ,сърбите я мислят за българска идея,начин да им откъснем Повардието !Македонизма е официално лансиран от Коминтерна през 1934год.и внимание от ....бг комунисти в Коминтерна!Нашите историци бягат да говорят п
82
1
 
19
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Кирчо и Асенчо. за сега са на гребена на върната,но превърнат ли подкрепата за рсм в търговска сделка за сметка на българската история,ще бъдат пометени от народа както никои други до сега.Историята ни не е за продан и не е за подмяна. Това трябва да е ЯСНО на всеки,решил да се занимава с политика.
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 91 "и проевропейската партия в Македония и коалиция да загуби изборите?" Ако проевропейската партия в Македония е загубила изборите, защо анти-европейската такава ще иска членство в ЕС?
80
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дипломат: ПП дава опасни сигнали за Северна Македония))А,не са ли опасните сигнали за България!
79
5
 
5
 
! Отговори
Боримечката преди 2 години
Русия е велика страна, НО това не значи, че всички проблеми български могат да се обяснят с нея.
78
5
 
5
 
! Отговори
Руска агентура преди 2 години
С71786е задейства, за да не си подобряваме отношенията с РСМ.Сега започват статии от "експерти",които ще твърдят,че ако не следваме Желанията на Путин и Сърбия ще е много зле за националния ни интерес.
77
4
 
13
 
! Отговори
Тото преди 2 години
Кирчо само е минал през Харвард да си направи снимка там. Всъщност е изпечен канадски мошеник.
76
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези щом ще ни управляват като американска корпорация сме я втасали. Там всичко си има цена и за правилната цена може РСМ да има възможност да пренапише нашата история. Айде, да са ни честити новите властимеещи!